Az apokalipszis madarai?

A népszerű tudományos sajtóban minden évben felbukkan a híradás arról, hogy döglött madarak tucatjai, százai, ezrei hullottak az égből. 2011 szilveszterén ötezer feketerigó* hullott le Arkansasra, elpusztult madarakat találtak Louisanában, végül Svédországban is feltűnt a jelenség.
Azonnal felbukkantak azok a kommentárok, amelyek a világvége jeleinek tüntették fel a jelenséget. Valóban jönne az Apokalipszis? Egyes esetekben kimutatták vegyszeres mérgezés jeleit az áldozatokban, máskor időjárási anomáliákat gyanítottak a háttérben, a legvalószínűbb magyarázat megoldás sokkal prózaibb ennél.
Mivel a beszámolókban mindig bogyóevő madarakról van szó, egyszerűen az történik, hogy az erjedt bogyókat is megeszik, és berúgnak. Bár ebben az állapotban mindenféle tárgynak nekiütközhetnek, esetleg földre esve megfagynak, nem feltétlenül pusztulnak el, sokszor csak elkábulnak.
Bizonyára mindenki látott már földön fetrengő részeg ember. De aki látta már a sivatagi show zárójelenetét, tudja, hogy az állatokra is hasonló hatással van az alkohol.**
A misztikusnak tűnő hírekre sokszor megvan az ésszerű és mégis lenyűgöző magyarázat.

*Fun fact: az amerikai sajtóban előforduló madarak sosem feketerigók, ebben az esetben is a képen látható pirosvállú csirögéről volt szó. (lásd az illusztációként szolgáló képet) A tévedés abból fakad, hogy angolul mindkét fajt Blackbird-nek nevezik és a hazai újságírók nem tudnak erről a tényről.

** Ha esetleg mégis lemaradtál volna a részeg állatok látványáról, itt egy videó a Youtube-on: https://www.youtube.com/watch?v=AIDJ-sTuoO8&feature=youtu.be&t=30 )

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük