Ismeretterjesztés

Ismeretterjesztő előadások

Igazságot a Velociraptornak! : Mit kapott a modern tudomány a dinoszauruszoktól? (2019)
A modern tudomány népszerűsítésénél gondot jelent a közérthetőség. Mivel az elmúlt száz évben hatalmas fejlődésen ment keresztül, sokszor már a korszakos eredményekhez vezető elméleti háttér és a módszerek ismertetése is gondot jelent. Nem beszélve arról, hogy más érdekes a nagyközönség és a kutató közösség számára. Azok az eredmények, amelyeknek nem látszik az elsődleges jelentősége további hátrányban vannak közismertség terén.
A tollas dinoszauruszok felfedezése nagy mértékben átalakította tudományos ismereteinket ezekről a régen kihalt állatokról. Egy ilyen új eredmény hatása egész máshogy érvényesül, mint egy orvosi felfedezésé. A dinoszauruszok közönségfilmek, népszerű könyvek szereplői, gyermekjátékokat formáznak belőlük. Vajon ilyen esetben hogyan kerülnek át az új tudományos eredmények a köznapi gondolkodásba? Mi a szórakoztatóipar, a játékgyártók reakciója az új tudományos tényekre? Előadásomban a tollas dinoszauruszokról szóló új tudományos eredmények rövid ismertetése után ezekre a kérdésekre keresem a választ.
Prezentáció

Selmec-Sopron kapcsolat 1919-2019 (2019)
Az előadásban szó esett a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Főiskola Sopronba településéről; a két város jelenében és múltjában tapasztalható közös vonásokról: helytörténeti párhuzamokról, az oktatási intézményekről, melynek révén mindkét város méltán kiérdemelte az iskolaváros nevet és azokról a személyekről, akik működésükkel kötődtek mindkét városhoz.
Prezentáció

Egyedül vagyunk? : A földön kívüli élet lehetőségének kutatása (2018)
Előadásomban a csillagászat és a biológia határterületén fekvő asztrobiológia főbb kutatási területeit mutatom be négy témakör köré csoportosítva: 1.) a földi élet keletkezése, a földi evolúció és az ebből levonható párhuzamok a Földön kívüli élet kutatásában. 2.) Lakható bolygók keresése, ez élet lehetőségei a Naprendszerben. 3.) A földön kívüli értelem keresése, vagyis a SETI program (Search for Extraterrestrial Intelligence). 4.) Földönkívüli élet kutatásához kapcsolódó vizsgálatok a Földön.
Prezentáció

Madártollak titkai (2017)

Madarat tolláról… Nem véletlenül kezdődik így a közismert mondás. Hiszen jórészt a tollak, a tollazat jellegzetes jegyei alapján ismerjük fel az elénk került madarakat. Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a madarak tolla? Milyen a szerkezete? Milyen típusai vannak? Hogy fejlődik ki? Milyen jelenségeknek köszönhetik színezetüket, jellegzetes mintázatukat? Mi a különbség a fizikai és kémiai színek között? Mi a tollazat funkciója a madarak életében? A rövid bevezető után rátérünk a kuriózumokra. Miért rózsaszín a flamingó tolla? Melyik a legfurcsább hosszú tollpár? Léteznek mérgező madártollak? Használnak a madarak púdert? A titkok feltárulnak, az előadás végére minden feltett kérdésre választ kapunk.
Prezentáció

Egy rejtély nyomában: hogyan tájékozódnak a madarak? (2016)

A madárvilág tanulmányozása során rengeteg érdekességgel találkozhatunk, de talán egyik sem vet fel annyi kérdést, mint a madárvonulás jelensége. Hogyan tájékozódnak a madarak? Milyen érzékszerveik segítik őket vándorútjukon? Hogy jutnak el a telelőterületükre és hogyan találnak vissza a költőhelyükre? Az előadás során ezekre a kérdésekre keresem a választ, a témával kapcsolatos klasszikus vizsgálatok és a legújabb kutatások eredményeit felhasználva.
Prezentáció

Cinegék az őserdőben : látogatóban kerti madaraink rokonainál (2016)

Cinegék, őszapók, rigók, rozsdafarkúak a nagyvilágban. Míg korábban csak kevesek kiváltsága volt a világjárás, napjainkban bárki tehet egy virtuális körutat bolygónkon. Ha az igazi utazás élményeit nem is helyettesíti, érdekességek sorával szolgálhat akár egy internetes böngészés eredménye is.Például, ha a távoli tájak természetfilmekből jól ismert állatvilága helyett kedvenc kerti madaraink rokonságának felkutatására indulunk. Szárnyas barátaink atyafisága után kutatva az élővilág fantasztikus sokféleségének újabb bizonyítékára bukkanunk, óhatatlanul megtapasztaljuk a biogeográfia tudományának szépségeit, míg végül kiderül, milyen cinegék bujkálnak Indonézia erdeiben.
Prezentáció

Ej mi a kő!? : öt érdekesség a madarak világából (2015)

Milyen meglepetéseket tartogat az őslénykutatás a madarak kihalt rokonaival kapcsolatban? Hogyan látnak a madarak? Mit árul el a madár testbeszéd? Befolyásolhatják-e külső körülmények a madárfiókák nemét? Milyen előnyökkel rendelkezik egy fiatal hím, ha tollazata a tojókéhoz hasonló? Öt kérdés, amelyekre választ az utóbbi években napvilágot látott, madarakkal kapcsolatos tudományos felfedezések adnak. Az igazat megvallva azonban már a feltett kérdések egy része is szokatlanul hangzik. Az előadás célja rámutatni arra, hogy az olyan ismert élőlények, mint a madarak életének kutatása is szolgálhat hihetetlennek tűnő eredményekkel, és akár a róluk korábban kialakult képet is felülírhatják.
Prezentáció

A madarak családfája (2015)

Az előadás célja a madarak nagyobb csoportjainak (a rendeknek) leszármazási viszonyait tükröző rendszertan bemutatása. A fajok biológiai sokfélesége, a díszes tollazat és a repülés képessége mindannyiunk fantáziáját megragadja, nem véletlen, hogy a biológusok körében is népszerű, sokat tanulmányozott állatcsoport. A több mint tízezer fajt számláló madarak osztályán belül a rokonsági
viszonyok mégis erősen vitatottak. Az elmúlt negyed század során azonban születtek olyan eredmények, amelyekben egyetértés mutatkozik a kutatók között. Ezek főleg azoknak a madárrendek azonosítását jelentik, amelyek legkorábban különültek el a madarak evolúciója során, így a többi madárcsoport távolabbi rokonai. Az előadásban emellett röviden kitérek az élővilág rendszerezésének általános elveire és arra is, milyen meglepetésekkel szolgálhat, ha tovább vájkálunk a madarak több mint 60 millió évet felölelő
múltjában.
Prezentáció